Alternatívnu kapelu Korai Öröm možno pokojne označiť za jednu z najvplyvnejších stredoeurópskych undergroundových formácií posledných desaťročí. V sobotu 9. mája si maďarská legenda po roku a pol opäť zahrá v bratislavskom Subclube, ktorý v novembri 2007 spolu s Chiki Liki Tu-a vypredali.

Hudobný prejav Korai Öröm je veľmi pestrý a jeho najdôležitejším elementom je rytmus. Kapela hráva spravidla s tromi hráčmi na bicie a perkusie, takže v sobotu večer bude na pódiu naozaj husto.

Skupina minulý rok oslávila 18 rokov existencie a tento rok vydala ďalší album. Celkovo ich má Korai Öröm na konte už dvanásť.

Ich hudba je netradičnou zmesou rôznych vplyvov, jednoducho ju charakterizujú ako world music, ale obšírnejšie sa dá popísať ako zmes post-folku, psychedélie, folklóru a rocku. Ukážka z ich albumovej novinky, ktorú predstavia aj v sobotu v Bratislave znie takto:


Korai Öröm - 2009 12/4

V Európe už Korai Öröm odohrali desiatky klubových a festivalových (Pohoda, Sziget, Colours of Ostrava,...) koncertov a právom sú označovaní za jednu z najlepších stredoeurópskych koncertných kapiel. Pred viac než 10 rokmi pred niekoľkotisícovým publikom úspešne na pódiu nahradili skupinu Prodigy, ktorá na poslednú chvíľu zrušila svoje vystúpenie ako hlavná hviezda festivalu Sziget. Domácim i zahraničným návštevníkom festivalu však ukázali, že sú sami hviezdou svetového kalibru.

Koncerty maďarskej legendy sú zážitkom nielen pre tých, ktorí hudbu radi počúvajú, aj pre tancachtivých fanúšikov. Navyše sa pri tom všetkom je aj na čo pozerať - v Maďarsku patria Korai Öröm medzi priekopníkov VJ-ingu. Pred a po koncerte budú hrať DJi Mooshak (alias Potkan, štýl "bhangra, Bollywood and beyond") a Sancho.

9. máj, Subclub, Bratislava

Live: Korai Öröm
DJs: Mooshak & Sancho

Začiatok: 21:00

Informácie pre Hudba.sk poskytol Braňo Krč zo Subclubu.