Česko-slovenský, v Londýne sídliaci hudobník a producent David Žbirka vydal 1. mája v rámci svojho projektu Sunnbrella nový singel a videoklip Have your say. Aktuálne sa pripravuje na sériu koncertov a festivalových vystúpení v Českej republike, na Slovensku, v Nemecku a Veľkej Británii.

Štýl projektu Sunnbrella bol už predtým označovaný ako "slnkom vybielený shoegaze" či "chronický online pop". Vo svojej najnovšej tvorbe sa silnejšie opiera o to druhé. Breakbeaty sa dostali do popredia a moderná elektronická produkcia piesne skúma dichotómiu života v metropole, ktorý je rozsiahly, neosobný a osamelý, ale aj inšpiratívny, rôznorodý a živý. Výsledný zvuk skladby Have your say značne ovplyvnila koprodukcia s českým, v Aténach žijúcim producentom Oliverom Torrom.

"V texte sa skladba zaoberá samotou a zmätkom života vo veľkom meste a falošnosťou, ktorú z nás takéto miesto dokáže často vytiahnuť," povedal o novej skladbe David Žbirka. Hudobník si zároveň sám režíroval a strihal videoklip, na ktorom spolupracoval s kameramanmi Kaiom Marksom a Filippom Locatellim. Vizuál svojou estetikou pripomína skejterské videá z 90. rokov a mestskú poetiku textu ilustruje zábermi nočného Londýna a energickým vystúpením Davida.

O tvorbe projektu Sunnbrella sa už pri predchádzajúcich nahrávkach vyjadrili odborníci z magazínov The Line Of Best Fit, Paste, BBC London, Toronto Star, Headliner, Full Moon a ďalších. Prvá vinylová edícia jeho debutového albumu Heartworn (2023) sa vypredala. Na základe úspechu tohto albumu koprodukovaného Patrickom Jamesom Fitzroyom (PVA, Sorry) David s kapelou absolvoval rozsiahle turné po Veľkej Británii a Európe. Hrali tiež ako support newyorským indie legendám Beach Fossils na ich na turné po Veľkej Británii a Írsku.

V lete kapelu čakajú okrem iného koncerty v Bratislave, Prahe, Brne a Berlíne. Zahrá aj na niekoľkých českých a slovenských festivaloch, vrátane festivalu Pohoda a Colours of Ostrava, na ktorých sa pripoja k hviezdam ako sú Queens of the Stone Age, Jockstrap, James Blake, Yaeji, Arlo Parks a mnohým ďalším.

Letné koncerty Sunnbrella na Slovensku a v Česku:

  • 4. 6. – Brno, Fléda Club
  • 5. 6. – Praha, Palác Akropolis
  • 6. 6. – KAMEN!CE Fest
  • 7. 6. – Bratislava, Fuga
  • 8. 6. – U:Fest, Rožnov
  • 13. 7. – Pohoda festival, Trenčín
  • 17. 7. – Colours of Ostrava, Ostrava

Veľká Británia a Nemecko:

  • 1. 6. – Berlín, KvU
  • 11. 6. – Bristol, The Louisiana
  • 12. 6. – Leeds, Headrow House
  • 13. 6. – Manchester, Disorder
  • 14. 6. – Nottingham, Bodega
  • 15. 6. – London , Moth Club

Viac než len syn slávneho otca

Na Slovensku je David Žbirka známy najmä vďaka svojmu otcovi Mirovi Žbirkovi, s ktorým od veľmi mladého veku spolupracoval pri tvorbe videoklipov. Prvým v jeho réžii bol v roku 2015 klip k pesničke Live, David mal vtedy 20 rokov. Meky pred svojou smrťou (†10.11.2021) pracoval na albume, ktorý napokon ako producent dokončil práve David Žbirka. Kolekcia s názvom Posledné veci vyšla v máji 2022 a zaradila sa medzi najlepšie albumy spevákovej kariéry, o čom svedčia nielen pozitívne recenzie a úspech u fanúšikov, ale aj ocenenia Anděl (Album roka, Sólový interpret roka a Slovenský album roka) a Radio_Head Award (Album roka).

David Žbirka však paralelne popri spolupráci s otcom od začiatku išiel aj svojou vlastnou cestou. Ako bubeník s rôznymi kapelami účinkoval po celom svete – vystupoval vo Veľkej Británii, USA, Európe, Austrálii a Novom Zélande. Medzi významné spolupráce patrí turné s Golf Alpha Bravo (sólovým projektom Gabriela Winterfielda z kapely Jagwar Ma) ako support projektu Dope Lemon, s Maxom Bloomom (ex Yuck) a nedávno absolvoval turné po Veľkej Británii s londýnskou dream-popovou skupinou Drug Store Romeos ako predkapela škótskych legiend Belle & Sebastian.

História jeho hlavného hudobného projektu a kapely Sunnbrella začala ako jednočlenný lo-fi "bedroom pop" projekt. Prvýkrát s ním David získal pozornosť po vydaní singla Feelin' Invisible, ktorý nahral spoločne s filipínskym, v Los Angeles sídliacim producentom menom Eyedress. Svoju víziu potom mladý spevák, multiinštrumentalista a skladateľ nasmeroval sonicky ambicióznejším smerom – prepojením svojej lásky k zasnenému shoegazeu a dream popu s rytmami tanečnej hudby 90. rokov a modernou elektronickou produkciou. Projekt sa časom rozrástol do päťčlennej kapely s medzinárodným obsadením.

Novinky kapely Sunnbrella sledujte na sociálnych sieťach Instagram a Facebook.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Rado Mešša. Správu sme upravili a doplnili.