Taliansky tenorista Andrea Bocelli svojím ikonickým vystúpením na Veľkonočnú nedeľu, streamovaným naživo cez Youtube z ľudoprázdnej milánskej katedrály, vytvoril rekord v sledovanosti. Jeho 24-minútový sólový koncert v jednom momente súbežne pozeralo vyše 2,8 milióna divákov.

Podľa spoločnosti Youtube so sídlom v Kalifornii ide o najväčšie publikum, aké kedy na tejto online platforme prilákal priamy prenos z podujatia klasickej hudby. Informoval o tom v stredu magazín People.

Andrea Bocelli svoj koncert venoval talianskemu obyvateľstvu, ktoré v dôsledku pandémie koronavírusu musí dodržiavať prísne karanténne opatrenia. 
Videozáznam z koncertu Music for Hope - Live from Duomo di Milano (Hudba pre nádej - naživo z Milánskeho dómu) má dnes na Youtube už vyše 36 miliónov zhliadnutí.


Slávny nevidomý spevák, ktorého hudobne sprevádzal iba organista Emanuele Vianelli, odspieval päť starostlivo vybraných sakrálnych skladieb, špeciálne upravených pre sólový hlas a organ: Panis angelicus (César Franck), Ave Maria (Johann Sebastian Bach/Charles Gounod), Sancta Maria (Pietro Mascagni), Domine Deus (Gioachino Rossini). Poslednú skladbu Amazing Grace od Johna Newtona predviedol tenorista iba sám pred katedrálou, čelom k opustenému námestiu, ktoré zvyčajne brázdia húfy ľudí. Počas piesne sa k jeho spevu pripojil orchestrálny podklad.

"Som dojatý a potešený ohromnou reakciou, ktorú sme vôbec nečakali. Pre umelca je takéto podujatie dôvodom pre celoživotnú obetu, pre veriaceho a katolíka - ako som ja - je to ďalšie potvrdenie milostivého úsmevu, ktorým Boh obdarúva svoje deti," uviedol 61-ročný umelec v oficiálnom vyhlásení.

Andrea Bocelli, veľkonočný koncert v Miláne, 2020 Zdroj: facebook.com/andreabocelli

Miláno je metropolou severotalianskeho regiónu Lombardsko, ktorý je spomedzi všetkých krajov Talianska najviac postihnutý ochorením COVID-19. V celej krajine podľa stredajších správ zaznamenali už 21.645 súvisiacich úmrtí, nakazených je aktuálne 105.418 ľudí. V intenzívnej starostlivosti je 3079 pacientov, 27.273 osôb je hospitalizovaných.

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: Facebook.com/andreabocelli

Súvisiaci interpreti: Andrea Bocelli