Írska divožienka Nina Hynes vydala tento rok skvelý album Really Really Do. Nášmu publiku ho príde predstaviť 6.10. na tohtoročných Nu Jazz Dayz_FM v bratislavskej Inchebe. O novom albume, Berlíne, ale aj o živote na turné nám pri tejto príležitosti Nina povedala pár viet.

Presťahovala si sa do Berlína, aké to je?

"Teraz som oveľa šťastnejšia, zrazu mám viac priestoru myslieť, mám priestor jednoducho byť. Ale zatiaľ ma rozčuľuje, že neviem ani zaťať po nemecky a keď si idem kúpiť vegetariánske jedlo nájdem tam kopec šunky. Ale to je asi tak všetko. Mám to tam rada, lebo je to iné. Je to veľké mesto a to je presne to, čo potrebujem. Prišla som sem v roku 2003 a zistila som, že tu chcem žiť. Berlín v sebe skrýva stále dostatok tajomstiev. Máte tam akoby veľa dverí bez menoviek, ale to neznamená, že sa za nimi nič neukrýva. A takéto veci ma posúvajú vpred."

Veľa času tráviš na koncertoch, napriek tomu máš už takmer hotový nový album? Ako to je možné?

"Všade si so sebou nosím taký malý magnetofónový rekordér. Do neho si spievam, alebo nahrávam texty, potom sa s tým pohrávam v počítači, pridávam bicie, efekty a nakoniec vezmem gitaru a hrám si tie skladby poriadne nahlas. Začnem rozmýšľať nad vokálmi a melódiami. Ale vždy je to iné, niekedy robím podobné veci s klavírom. Hrám sa pritom ako dieťa. Mám k tomu rovnaký prístup ako k vareniu, je to súčasť môjho života a prichádza to veľmi prirodzene."

Album Really Really Do je už nejaký čas na svete. Si s ním stále spokojná? Pôsobíš trošku ako perfekcionista.

"Milujem ten album. Bola to výzva a nahrať ho bolo ťažké aj z finančných dôvodov. Ale aj keby tento album ani nebol vyšiel, znamenal by pre mňa veľmi veľa. Konečne som nahrala album, ktorý znie presne tak, ako znel v mojej hlave. Aj finálne mixovanie šlo presne podľa mojich predstáv. Takto to chcem robiť aj na ďalších albumoch. Už mám takmer nahraté ďalšie dva, čaká ich ešte mixáž, ale väčšina skladieb je už dokončená, napísaná a nahratá. Už sa teším, kedy sa dostanem do štúdia a budem na tom môcť pracovať."

Na Slovensku zahráš už po niekoľkýkrát. Neunavuje ťa to večné koncertovanie a presúvanie?

"Keď robíte niečo, čo ide priamo z vás, potom zvládate oveľa lepšie aj situácie plné stresu. Vyhovuje mi taký hudobnícky kočovný život. Mám radšej silné presso bez mlieka ako s mliekom. Idem radšej na doraz ako pomaly."

http://www.ninahynes.com
http://www.myspace.com/ninahynesandthehusbands

Zdroj: NJD