Americký hudobník Adam Young vystupujúci ako Owl City je podľa vlastných slov veľmi hanblivý, no napriek tomu sa na scéne presadil, najmä zásluhou internetovej siete MySpace.

"Podľa mnohých ľudí som bol predvojom takejto formy prezentácie hudby, a to, čo som dosiahol, by sa mi bez MySpace nepodarilo. Som hanblivý chlapec, introvert a hrať naživo bolo pre mňa po prvý raz skutočne desivé," uviedol Young v rozhovore pre AFP. Hudobná história pozná príklady viacerých skvelých muzikantov - introvertov, ktorí sa ale raz museli odhodlať a svoju tvorbu predstaviť naživo pred publikom.

V súčasnosti sa však do popredia dostávajú interpreti, ktorí sa dostali do playlistov rádií bez toho, aby opustil svoj byt či dom, čoho príkladom je aj Owl City.

Dvadsaťtriročný muzikant začal svoje podomácky vytvorené skladby publikovať na MySpace a svojpomocne si vydal najprv EP nahrávku 'Of June' (2007) a neskôr debutový album 'Maybe I'm Dreaming' (2008). Jeho tvorbu označovanú aj ako indietronica si následne všimlo vydavateľstvo Universal.


Owl City - Live X - Fireflies

Mladému skladateľovi ponúklo zmluvu a vydalo mu druhú štúdiovku s názvom 'Ocean Eyes' (2009). Tá obsahovala hit 'Fireflies', s ktorým mladý muzikant dobyl okrem iných aj britský a americký singlový rebríček. Na svojom dosiaľ najväčšom hite spolupracoval s vokalistom Mattom Thiessenom z kapely Relient K. Ku skladbe 'Fireflies' vznikol videoklip v réžii Stevea Hoovera, v ktorom vedľa Younga postupne ožívajú hračky.


Owl City - Fireflies

Rodák z minnesotského mestečka Owatonna má za sebou už desiatky koncertov v USA a Kanade. V roku 2010 absolvoval niekoľko vystúpení aj vo Veľkej Británii, na Novom Zélande a v Austrálii. Len pred niekoľkými dňami vôbec po prvý raz koncertoval v Nemecku a vo Francúzsku. Podľa jeho vlastných slov mu v muzikantskej kariére pomáha aj kresťanská viera. "Moje náboženské presvedčenie nebolo dôvodom prečo som začal písať, no myslím si, že ak by som z nej nevychádzal, nebol by som to skutočne ja," ozrejmil Owl City.

--
Zdroj: SITA
Foto: Owlcitymusic.com

Súvisiaci interpreti: Relient K