Už o necelé dva týždne vystúpi na Slovensku brazílska metalová jednotka, ktorá po účinkovaní v kapelách ako Angra alebo Shaman ostala na sólovej dráhe s novou kapelou no zároveň so zachovaním svojho jedinečného autorského rukopisu. Tri slovenské koncerty - v Košiciach, vo Zvolene a v Bratislave budú v rámci Strednej a Východnej Európy exkluzívnymi.

Spevák, klávesák a skladateľ Andre Matos je tvárou novej kapely, zloženej zo skúsených borcov, a so svojím výrazným vokálom zostáva aj naďalej originálom na metalovej scéne. Svedčí o tom aj jeho popularita doma v Brazílii, v Japonsku, či v Južnej Európe. Jeho súčasný štýl v sebe spája prvky ethno, melodického metalu, thrash metalu či tzv. bombast metalu.

Na Slovensku sa predstaví na nasledovných koncertoch:

3. január - Košice, Jumbo Centrum (v prípade vypredania ŠH Cassosport)
4. január - Zvolen, Ministry of Fun (v prípade vypredania ŠH Rates)
6. január - Bratislava, Randal (v prípade vypredania PKO)

S kapelami, ktorým vdýchol život, predal celosvetovo viac ako 1,25 milióna albumov. Andre Matos miluje klasickú hudbu a okrem januárovej koncertnej návštevy Slovenska by chcel v priebehu roka 2009 s Bratislavským symfonickým orchestrom nahrať a odprezentovať orchestrálne verzie svojich skladieb. Na slovenských koncertoch je naplánované aj nahrávanie záberov pre jeho pripravované DVD, ktorý by malo vyjsť v decembri 2009.

B I O G R A F I A

Viper Brazil – 1985-1989
Andre Matos debutoval v kapele Viper Brazil albumom 'Soldiers of Sunrise' (1987). Kapelu založil v roku 1985 s bratmi Passarelovcami - Pitom (basgitara) a Yvesom (gitara), a s Felipem Machadom (gitara). Bubeníkov sa vystriedalo niekoľko, v čase vydania debutového albumu v kapele pôsobil Casio Audi. Malá senzácia v Sao Paolo sa stala senzáciou v celej Brazílii po albume 'Theatre of Fate' (1989), kedy si tento muzikant začal budovať svoje v dnešnej dobe už neuveriteľné renomé. V Japonsku sa album dostal na trh v roku 1991 a tam už Viper Brazil boli v rámci metalu hviezdami prvej triedy. V tom čase však už Matos zakladal novú kapelu...

Angra – 1991-1999
Andre opúšťa Viper Brazil a po dvoch rokoch vyplnených štúdiom piána a klasickej hudby prichádza jeho hviezdny projekt - Angra. Zlatá platňa za album 'Angels Cry' (1993) bola zrkadlom Andreho popularity v Japonsku, Európu si Angra podmaňuje pomalšie. Prelomovým sa stal druhý album 'Holy Land' (1996), ktorý dokázal, že brazílske ethno vplyvy veľmi jemne a citlivo skĺbené s metalom majú dosah aj na európskych fanúšikov. Turné po celom svete, niekoľko mini-albumov a ďalší radový album 'Fireworks' (1998), kedy už kritici dopredu písali o Angre ako o metalových Rush... Milión kópií troch albumov Angry je nádhernou vizitkou, osobné rozpory však rozdeľujú členov kapely na 2 tábory: gitaristi Kiko a Rafael ostávaju pod názvom Angra a fantastickým 'Rebirth' sa v roku 2001 triumfálne vracajú na scénu. Andre sa však medzitým opäť posúva ďalej.

Shaman – 2000-2006
André spolu s bubeníkom Ricardom Confessorim a basgitaristom Luisom Mariuttim pokračujú ďalej pod názvom Shaman. Priberajú Huga Mariuttiho, brata basáka Luisa a kapela je kompletná. Ich album 'Ritual' (2002) vychádza v Európe, Japonsku a južnej Amerike, zlato doma v Brazílii je len odpoveďou na "angrácky" úspech albumu 'Rebirth' a neskôr triumfálne live CD+DVD 'Ritualive' ukazuje No.1 brazílsku metalovú persónu, Andrého Matosa, v tom najlepšom svetle za doprovodu tisícov jeho nadšených fanúšikov na monumentálnej scéne s neskutočnou atmosférou v rodnom Sao Paolo. Hostia ako Sascha Paeth (ex-Heaven's Gate a uznávaný producent), Tobias Sammet (Edguy, Avantasia), Michael Weikath alebo Andi Deris (obaja Helloween) len podčiarkujú veľkost a popularitu kapely Shaman. Okrem skladieb Shaman odzneli na tejto "lajfke" aj hity Helloween (Eagle Fly Free), Avantasia (Sign of the Cross, Inside***) alebo Viper Brazil (Living for the Night***) a ďalšie. Nie všetky sa však zmestia na záznam - sú odložené pre ďalšie použitie. K nemu však nedochádza, pretože André, Luis a Hugo, spolu s večne hosťujúcim live-klávesákom Fabiom Ribeirom (už od čias Angra) opúšťajú po albume 'Reason' (2005) značku Shaman a prichádza čas pre Andreho sólový album.

Virgo - 2001
Medzitým však vychádza na svetlo božie aj album Virgo - 'Virgo' (2001) - spoločné autorské dielo Andre Matosa a Sascha Paetha, ktoré je mostíkom medzi rockom, popom, gospelom a jemnejším cítením oboch muzikantov.

Avantasia – 2002
Avantasia je druhý projekt, kde sa André Matos výrazne zapísal v úlohe elfa Elderana. Avantasia sa medzičasom stala najúspešnejšou metalovou operou všetkých čias. V roku 2008 vychhádza po 6 rokoch jej tretí diel. Singel z nej - 'Lost In Space', boduje v celej Európe. Andre sa popri koncertovaní s vlastným projektom zúčastňuje aj svetového turné tohoto jedinečného zoskupenia.

Andre Matos - 'Time to be Free' - 2008 (Japonsko a Brazília - 2007).
'Time to be Free' je album, ktory spája to najlepšie z kapiel, kde André zanechal svoj citeľný odtlačok: Viper Brazil, Angra, Virgo aj Shaman. Tu je evidentné, kto určuje štýl a smerovanie, a že muzikanti okolo Andrého už len rozvíjajú to, čo im je predložené. André Matos je originál a nielen jeho nenapodobiteľný spev je dôkazom toho, že je právom vedúcou postavou brazílskeho heavy metalu. Súčasnú zostavu Andre Matos bandu tvoria bratia Mariuttiovci (bass a gitara), Fabio Riberiro (klávesy), André Hernandéz, ktorý bol prvým gitaristom v Angre začiatkom 90-tych rokov a s Andrém skladal hity ako 'Angels Cry' alebo 'Carry On', a zostavu dopĺňa mladý talentovaný bubeník Eloy Cassagrande - len 16-ročný talent a víťaz celoamerickej súťaže juniorov na bicích v roku 2005.

O albume
Album 'Time To Be Free' vyšiel najprv koncom leta 2007 v Brazílii v malej vydavateľskej firme Avalon a súčasne v Japonsku pod značkou Marquee Inn. Tam bol okamžite katapultovaný na 2. miesto v oficiálnej medzinárodnej hitparáde predajnosti. Jeho sólový debut figuroval nad všetkými komerčnými interpretmi, ktorí mali v tom čase v Japonsku vydaný aktuálny nosič alebo Best of kompiláciu. Neskôr vyšiel album v Brazílii aj u Universal Music, ktorí sú najväčším brazílskym hudobným kolosom. Február 2008 je mesiacom, kedy 'Time to be Free' vychádza u giganta SPV aj v Európe, aby sa snažil zabodovať tým, čo u Andrého majú radi všetci jeho fanúšikovia - vysoký vypätý vokál, dokonalé melódie, refrény, rytmy, aranžmá, klávesové/piano medzihry a motívy, ethno metal nehanbiaci sa rozvinúť aj v speed a power metale, ale aj poctivý rock'n'roll a rock.

Základom jeho tvorby je však jeho obľúbená a milovaná klasická hudba, ktorú od roku 1989 niekoľko rokov intenzívne študoval. "Ak sa ponoríte do hudby, ktorú tvorí, zistíte, že všade, úplne všade počujete symfonické názvuky a klasické nástroje. Aby som to uviedol na správnu mieru - André tvorí klasickú hudbu a do nej zapracúva metal. Presne opačný postup, ako to robia všetci ostatní. Urobia metalový alebo rockový album a naň nalepia – vkusne alebo menej vkusne – symfo a operné názvuky a potom sa snažia vytvoriť dojem, že tak cítia." - uvádza organizátor koncertov, Ján Poliak z agentúry EPG a dodáva:

"Pre Slovenskú republiku sme s ním exkluzívne vyjednali 3 koncerty, ktoré tu odohrá začiatkom januára, čo je pre fanúšikov na Slovensku, ale aj v Poľsku, Maďarsku, Ukrajine alebo Rakúsku jediná šanca vidieť jeho kapelu naživo."

Andre Matos momentálne pracuje na dokončení svojho druhého albumu pod hlavičkou André Matos Band – ktorý ide do štúdia nahrať po skončení európskeho turné v marci 2009. Vydanie je naplánované práve na máj, kedy má byť zrealizovaný aj symfonický projekt s Bratislavským orchestrom. Tentokrát by mal album vyjsť celosvetovo takmer naraz u všetkých vydavateľstiev.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Ján Poliak z usporiadateľskej agentúry EPG. Viac informácií nájdete na www.epg.sk.

Foto: Myspace.com/andrematossolo

Súvisiaci interpreti: Andre Matos