Katarína Koščová a Martin a Veronika Husovskí v rodinnej domáckej atmosfére pripravili netradičný projekt CD 'Uspávanky'. Väčšinu materiálu na album vznikla v domácom štúdiu lídra kapely Komajota - Martina Husovského. A práve túto rodinnú, pohodovú atmosféru je z celého albumu výrazne cítiť.

Veď aké iné, ak nie príjemné, by mali byť piesne pre tých najmenších, pre deti. Tento cieľ sa autorom albumu podaril splniť na plnej čiare. Už úvodné tóny albumu prezrádzajú, v akej upokojujúcej atmosfére sa piesne budú niesť. Spevácke výkony si trojica rozdelila podľa domácností. Šesť skladieb si zložila a naspievala Katka Koščová a o ostatné skladby sa postarala rodinka Husovských.

Toto rozdelenie je cítiť aj poradí, v akom sú skladby na albume poukladané. Vytvoril sa tak plynulý prechod medzi nežným Katkiným hlasom a hlasmi Veroniky a Martina, ktoré sú naplnené rodičovskou láskou. Práve narodenie syna Mateja bolo totiž najsilnejším impulzom na vytvorenie tohto príjemného projektu.

Okrem Katky, Veroniky a Martina sa na albume podieľalo aj niekoľko hostí, a to Maťo Michelčík, ktorý nahral violončelo, Peťo Tomko gitaru, Aďo Harvan flautu, Ondrej Tkáč ústnu harmoniku a Miro Szirmai perkusie. Album sa nahrával v Maťovom štúdiu Pink Street a následne v Studio 7 recording u Vlada "Randyho" Gnepu, ktorý celý materiál zmixoval. O finálny master sa postaral bubeník kapely Komajota Stano Čorej.

Pod texty sa okrem Katky a Martina podpísal aj Jozef Husovský a Michal Baláž. Príjemný booklet je Veronikiným dielom. Inšpirovala svojím obľúbeným kvetom – levanduľou, ktorá má vraj silne upokojujúci účinok. Rovnaké posolstvo by mal mať aj album 'Uspávanky'. A má ho. Album prináša jemné texty, ktoré ulahodia nielen najmenším detičkám, ale aj dospelým, v ktorých ostal aspoň malý kúsok dieťaťa.

Ďalším silným prvkom je precítený spev všetkých troch zúčastnených. U Katky a Veroniky to nie je nič výnimočné, no u Maťa je priam prekvapivé, ako sa muž popasoval so spievaním tak nežných skladieb. V neposlednom rade je dôležitá hudba, v ktorej sa do popredia dostali najmä klávesové nástroje. A to je viac než dobre. Dodávajú celému albumu ľahkosť, jemnosť a nežnosť.

Verím tomu, že väčšina dospelých, ktorí doma nemajú malé deti nad albumom len mávnu rukou a nebudú mu dávať veľké šance. No ak zahodia predsudky, že uspávanky sú len pre najmenších, tak v nich nájdu svoje čaro. Tento album, hoci je to neuveriteľné, môže byť akýmsi liekom pre dospelých po dlhom, uponáhľanom dni. Ja sama som sa do jeho počúvania púšťala s myšlienkami, či je možné vypočuť si 13 uspávaniek a nezaspať pri tom od nudy.

Ale opak je pravdou. Do albumu som sa naplno započúvala a čakala som na každé ďalšie milé slovo a každý ďalší krásny tón. Až nakoniec album stíchol a ja som si ani nestihla uvedomiť, ako dlho mi hral. Jedno som si však uvedomila hneď po prvom vypočutí. Hoci je album určený predovšetkým deťom a ja som dospelá, nehral mi poslednýkrát.

Text: Miroslava Kuracinová

Súvisiaci interpreti: Katarína Koščová