Okolo tohto projektu bolo kopec rečí. Negatívnych. Vydavateľstvo sa totiž rozhodlo, že spojí ešte raz všetkých jedenástich finalistov súťaže Slovensko hľadá SuperStar, vydá s nimi vianočnú výberovku a keď nič iné, tak aspoň zas predajú niekoľko desiatok tisíc kusov a zarobia.

Okolo tohto projektu bolo kopec rečí. Negatívnych. Vydavateľstvo sa totiž rozhodlo, že spojí ešte raz všetkých jedenástich finalistov súťaže Slovensko hľadá SuperStar, vydá s nimi vianočnú výberovku a keď nič iné, tak aspoň zas predajú niekoľko desiatok tisíc kusov a zarobia. Vyzeralo to dosť gýčovo a najmä z toho pozerala výpočítavosť. Zvlášť v čase, keď desiati z jedenástich majú svoje vlastné albumy a každý z nich sa túži odbremeniť od značky SuperStar a hájiť svoje vlastné meno.
Ale moc vydavateľa je silnejšia a tak sa finalisti horko – ťažko stretli v štúdiu a nahrali vianočný album. Samozrejme jednotlivo. Spoločná pesnička, ktorá bola tiež plánovaná sa na album nakoniec nedostala, pretože nebola ochota. Ono viac ľudí k tomuto albumu pristupovalo s neochotou, čo je v niektorých výkonoch dosť cítiť. Ale o tom neskôr.

V každom prípade treba spomenúť, že značka SuperStar sa na albume našťastie nikde neobjavuje a aspoň naoko tu každý figuruje sám za seba. A v konečnom dôsledku chcem povedať, že to nebol márny projekt a z albumu nakoniec nie je nekonečný gýč ako sa to od neho očakávalo. Niektorí speváci to totiž zobrali vážne a podarilo sa im neuveriteľné.
Je to tak na 50%. Úvod projektu nadchne hádam každého. Samuel Tomeček sa v Lennonovej Happy Xmas doslova našiel a podal štandartne dobrý výkon. Rovnako výborná je i Zdenka Predná v Silent Night a svojim hlasom si v tejto pesničke získa každého.
Tomáš Bezdeda zaťal príliš vysoko. Vianočnú legendu od kapely Queen Thank God It´s Christmas si netrúfne spievať hocikto, pretože je to veľmi ťažká pesnička. Tomáš sa však nezľakol a prekvapil. Na albume jednoducho exceluje a je neuveriteľný. Toto mu sadlo omnoho viac než „lettrichoviny“ na jeho debutovom albume. Zaslúži si jednoznačne veľké uznanie.
Nikto tiež hádam nepochyboval o tom, že Black P bude výborný v tradicionáli Oh Happy Day a Peťo naozaj nesklamal. Potiaľto je všetko v najlepšom poriadku a až do tohto momentu možno album považovať sa seriózny projekt.
Druhá tretina je však pomerne dosť slabá. Martina Schindlerová naspievala svoju svoju interpretáciu  skladby Ave Maria. Snažila sa byť tak dokonalá, až ju to položilo a v pesničke znie tak akoby to ani nebola ona. Škoda. Najväčším negatívnym prekvapením na albume je Miro Jaroš. White Christmas mu absolútne nesadlo a verím tomu, že za to môže iba nedostatok času na prípravu a to, že nemal možnosť vybrať si inú pesničku. Na Mirovi si osobne vážim to, že na sebe neustále maká, jeho debut bol veľké prekvapenie. Super Vianoce však jednoducho nezvládol. Verím však, že to bolo prvý a posledný raz.

Absolútne rovnako dopadol Martin Kelecsényi, ktorý sa v štúdiu snažil zo seba vydolovať Bon Joviho, no na blízku nebol nikto, kto by mu vysvetlil, že na tie výšky nemá a že to v konečnom dôsledku znie príliš ukvílene. Opäť to však pripisujem len nedostatku času na realizáciu, prípadnú nechuť vstupovať do tohto projektu.
A prichádza ďalší vydarený blok. Katke Koščovej sa podarilo niečo unikátne, čím, hoci to nemá rada, iba potvrdila svoje víťazstvo v súťaži. S Tomášom sú na tomto albume najlepší. Pesnička River (netušil som, že je to vianočná skladba) jej sadla a pri jej počúvaní behá mráz po chrbte. Klobúk dolu. Nesklamal ani Peter Kotuľa v Silver Bells, ktorú si upravil tak aby mu sadla čo najlepšie a zvládol ju bravúrne. Rovnako ako Petra Humeňanská Alžbetínsku serenádu. Petre sa do tohto projektu nechcelo hádam zo všetkých najviac a dlho visel otáznik nad tým, či sa na platni vôbec objaví. Objavila sa a je to dobre. Jediná nevydáva album, takže je po nej hlad. Jediné, čo do budúcnosti treba upraviť je české „ř“, inak je skvelá.

Album uzatvára jediná pôvodná pesnička na albume a bohužiaľ absolútne kazí celý dojem z albumu. Napísal ju Tomáš Kmeť, ktorý celý album produkoval a ak to mala byť nejaká vďaka za ochotu pri spolupráci, tak to jednoducho nevyšlo. Text je slabý „Dnes nie sme zlí ...“ hovorí samo za seba a hoci sa Robo všemožne snažil, aj tak z toho nakoniec ostala krčmová hymna. Z celkovej koncepcie albumu vybočuje už tým, že nie je prevzatá, čo je na škodu najmä Robovi, pretože verím, že v nejakej klasickej vianočnej piesni by obstál omnoho lepšie. Škoda.

Absolútne najväčším zúfalstvom projektu je jeho booklet. Vianočný stromček s guľami, v ktorých sú tváre finalistov ašpiruje na titul gýč roka. I vnútro je pomerne chabé, názvy pesničiek ich autori a bodka. Dosť odfláknuté.
Napriek všetkým nedostatkom si však dovolím tvrdiť, že tento album má zmysel a v konečnom dôsledkom bude veľmi príjemnou kulisou pri štedrovečerných stoloch.

Vydavateľstvo: Sony BMG Music Entertainment, 2005
Celkový čas: 38:21
Linky: www.sonybmg.cz

Zoznam skladieb:
01. Samuel Tomeček - Happy Christmas (War is Over) / J.Lennon - J.Lennon
02. Zdenka Predná - Silent Night / Franz Gruber
03. Tomáš Bezdeda - Thank God It"s Christmas / B.May,R.Taylor - B.May,R.Taylor
04. Peter Konček - Oh happy day / traditional
05. Martina Schindlerová - Ave Maria / (verzia od C.Dion)
06. Miro Jaroš - White Christmas / Irving Berlin - Irving Berlin
07. Martin Kelecsényi - Please Come Home for Christmas / (Bon Jovi)
08. Katarína Koščová – River / Joni Mitchell - Joni Mitchell
09. Peter Kotuľa - Silver Bells / Jay Livingstone - Ray Evans
10. Robo Mikla - Vianočný šláger / Tomáš Kmeť - Tomáš Kmeť

Zdroj: TS MusicServer