Vyše sto účinkujúcich a posledných štyritisíc voľných lístkov hlásia organizátori Pohody mesiac pred jej začiatkom. Kapacitu festivalu tento rok obmedzili na 30-tisíc ľudí. Najväčší slovenský hudobný festival bude trvať tri dni, na trenčianskom letisku vytvoria desať scén. Organizátori už na stránke Pohodafestival.sk zverejnili kompletný program.

Pohodu vlani postihla tragédia, pád jedného z festivalových stanov pri búrke si vyžiadal dve obete a osud festivalu bol niekoľko mesiacov neistý. Napokon sa hlavný organizátor Michal Kaščák rozhodol pokračovať. Napriek tragédii je predpredaj vstupeniek rekordný. "Bezpečnosť pre nás bola vždy prioritou. Urobíme maximum preto, aby sa ľudia z festivalu vrátili zdraví a s dobrým pocitom," poznamenal Kaščák na aprílovej tlačovej konferencii v Bratislave.

Vlani sa na druhý deň Pohody letiskom prehnala búrka sprevádzaná silným vetrom. Otvorený stan to nevydržal a zrútil sa počas koncertu na stovky ľudí. Neprežil to 29-ročný muž z Piešťan, hospitalizovali 40 ľudí, ďalších 56 ošetrili ambulantne. Po troch mesiacoch zraneniam podľahla 19-ročná Nikolka z Omšenia pri Trenčíne. Polícia podľa trenčianskej krajskej policajnej hovorkyne Kataríny Hlaváčovej prípad naďalej vyšetruje. K dispozícii má posudok z Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline. Znalecký posudok podľa organizátorov festivalu dokazuje, že stan nemeckých majiteľov bol zle postavený a preto spadol. Navyše stan, ktorý Nemci doviezli do Trenčína, nesmel byť po bokoch otvorený.

Festival sa pôvodne konal tretí júlový víkend, 14. ročník bude o víkend skôr, 8. až 10. júla, pretože časovo kolidoval s najstaršou slovenskou púťou na Skalke pri Trenčíne. Z 30-tisícovej kapacity Pohody 2010 bolo do predpredaja uvoľnených asi 20-tisíc vstupeniek. Zvyšné miesta patria organizátorom, novinárom, zdravotníkom, bezpečnostnej službe, pomocníkom, predávajúcim, účinkujúcim a ďalším ľuďom podieľajúcim sa na chode podujatia. Momentálne má svojho majiteľa už viac ako 80% lístkov. Kaščák v apríli na stretnutí s novinármi potvrdil, že po rozpredaní zostávajúcich lístkov sa už ďalšie do predaja neuvoľnia a festival bude oficiálne vyhlásený za vypredaný.

Podľa jeho slov ide pri obmedzení kapacity nielen o bezpečnosť ale aj o pohodlie návštevníkov. "Myslím, že v tomto ročníku budú mať návštevníci pocit, že ľudí je na festivale toľko isto ako za posledné roky. Nebude to nejaký dramatický prepad, ale doležité je, že si ľudia budú môcť byť istí, že nepríde zrazu napríklad 45-tisíc ľudí, čo by zmenilo charakter celého podujatia," povedal riaditeľ Pohody pre Hudba.sk.

Až do začiatku festivalu bude permanentka na festival stáť v predpredaji 59 eur. Zakúpiť v predstihu sa dá aj lístok na parkovanie (5 eur), lístok pre osoby ZŤP a ZŤP-S (19 eur), ZŤP a ZŤP-S so sprievodom (59 eur), lístok na sobotu (49 eur) či lístky na špeciálne autobusové spoje, ktorých je dovedna devätnásť.

Ďalšie informácie o festivale Bažant Pohoda 2010 nájdete na oficiálnej stránke www.pohodafestival.sk.

--
Zdroj: SITA, pm
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk