Čitatelia britského hudobného magazínu Q hlasovali za spevákov a šoumenov, ktorí za ostatných 50 rokov najviac ovplyvnili hudobnú scénu. Na vrchol rebríčka frontmanov sa vyšplhal Liam Gallagher, bývalý líder skupiny Oasis. Na druhé miesto sa prebojoval Bono zo skupiny U2 a bronzovú pozíciu si vyslúžil ikonický frontman kapely Queen, už zosnulý Freddie Mercury.

Brat Noela Gallaghera sa dokonca sám porovnáva s Kráľom rock'n'rollu Elvisom Presleym. "Som tu len ja a Elvis. Nemôžem povedať, ktorý je lepší," povedal 37-ročný spevák, ktorý sa v súčasnosti pripravuje na sólový debut.

Do prvej desiatky najvýraznejších tvárí z kapiel sa dostal aj Chris Martin z Coldplay, Paul McCartney a John Lennon z The Beatles, popredný predstaviteľ reggae Bob Marley či Gallagherov najväčší brit-popový sok - bývalý frontman kapely Blur - Damon Albarn.

"Krstný otec soulu" James Brown skončil v ankete až na 16. mieste, medzi desiatku najvplyvnejších frontmanov podľa čitateľov Q magazínu nepatrí ani ikona punku John Lydon z kultových Sex Pistols. Najúspešnejšou muzikantkou v rebríčku je Debbie Harry z americkej rockovej skupiny Blondie, ktorá sa umiestnila na dvanástej priečke.

Rebríček najlepších lídrov kapiel za ostatných 50 rokov podľa čitateľov magazínu Q:

1. Liam Gallagher (Oasis)
2. Bono (U2)
3. Freddie Mercury (Queen)
4. Damon Albarn (Blur)
5. Chris Martin (Coldplay)
6. Matt Bellamy (Muse)
7. Jim Morrison (The Doors)
8. Bob Marley
9. Paul McCartney (The Beatles)
10. John Lennon (The Beatles)
11. Robbie Williams
12. Debbie Harry (Blondie)
13. Mick Jagger (The Rolling Stones)
14. Morrissey (The Smiths)
15. John Lydon (Sex Pistols)
16. James Brown
17. Bruce Springsteen
18. Robert Plant (Led Zeppelin)
19. Tom Meighan (Kasabian)
20. Joe Strummer (The Clash)

Informáciu zverejnila webová stránka www.qthemusic.com.

--
Zdroj: SITA
Foto: Oasisinet.com

Súvisiaci interpreti: Oasis