Ozdobou lineupu najväčšieho slovenského festivalu už tradične nie je jedno či dve veľké mená, ale vyváženosť živej hudby a elektroniky, nového a starého, známeho a neznámeho. Na štrnástom ročníku Bažant Pohoda okrem už ohlásených ťahákov ako sú Klaxons a José González privíta punkrockovú legendu The Stranglers.

Chýbať však nebude ani "mladá krv" vrátane dvoch z najzaujímavejších nových kapiel súčasnosti - The xx a These New Puritans.

O tom, že nadchádzajúci ročník Pohody reflektuje súčasné hudobné trendy, svedčia aj čerstvo zverejnené mená z elektronickej scény.

Priaznivci tanečnej hudby sa tento rok môžu tešiť na dvoch pionierov dubstepu - najväčšia DJská hviezda tohto žánra Skream vystúpi spolu s ikonou londýnskych undergroundových klubov Sgt. Pokesom. Aktuálne disco a electro z dielne francúzskeho labelu Kitsuné Music predstavia v DJskom sete Digitalism. Producent Joseph Mount, ktorý v minulosti spolupracoval s Foals, Kate Nash či Roots Manuvom, vystúpi so svojím futuristickým live projektom Metronomy.

Britská skupina The xx patrí k najžiadanejším interpretom súčasnej hudobnej scény. Pôvodne kvarteto, v súčasnosti už len trio z Londýna, vydalo vlani v auguste skvelý eponymný debut. Ich singel 'Crystalised' (videoklip) určite pozná každý, kto aspoň trochu sleduje alternatívnu scénu. Zvyšok albumu tiež stojí za to - pestrá zmes chytľavých beatov a snových melódií, ktoré dopĺňajú hlasy speváčky/gitaristky Romy Medley Croft a speváka/basgitaristu Olivera Sima, patrí medzi najlepšie hodnotené platne roku 2009 - v koncoročnom rebríčku ho časopis Rolling Stone ho zaradil na deviate, Pitchfork na tretie a NME dokonca na druhé miesto.

"The xx sú jedným z najväčších objavov minulého roka, v britských médiach sú 20-roční muzikanti označovaní aj za hudobný zázrak a my sme radi, že ich budeme môcť privítať na našom festivale," uvádzajú organizátori festivalu na oficiálnej stránke Pohodafestival.sk.


The xx - 'VCR'

Nemenej zaujímaví sú ich krajania These New Puritans, ktorých tím Pohody považuje za synonymum alternatívy: "Škatuľka art rock nestačí, v tejto hudbe je toho omnoho viac - temná atmosféra, uhrančivé zbory, znepokojujúce melódie dychovej sekcie premiešané s nevtieravými gitarovými rifmi a elektronikou s nevšednou hudobníckou hravosťou."

Na konte majú dva albumy - 'Beat Pyramid' (2008), pri tvorbe ktorého ich vraj najviac inšpiroval RZA z Wu-Tang Clanu, Aphex Twin a Šmolkovia, a aktuálnu novinku 'Hidden' (2010), na ktorej spolupracovali s hudobníkmi z Českého národného symfonického orchestra, detským speváckym zborom i domorodými perkusionistami a celé to mixoval človek, ktorý v minulosti spolupracoval s esami undergroundového hip-hopu ako MF Doom a J Dilla. Stále pritom hovoríme o rockovej skupine...


These New Puritans - 'We Want War'

Medzi svetové unikáty patrí aj The Vienna Vegetable Orchestra. Ako sa možno dovtípiť zo samotného názvu, hudobníci tohto "zeleninového orchestra" využívajú tradičné nástroje vyrobené z netradičných materiálov - napríklad flauty z mrkvy, bubny z tekvice, husle z póru, bongá zo zeleru, tekvicovo-paprikové trúbky či uhorkovo-cukinové vibrafóny... okrem toho si však počas rokov vyrábania nástrojov vymysleli aj také, ktoré mimo zeleninového sveta zrejme svoju obdobu ani nemajú. Zaujímavosťou je, že na každý koncert si nové nástroje pripravujú priamo na mieste, ktovie či na festivale neurobia aj workshop... "Nejde o prvoplánovú šou - 'zeleninári' z Viedne sa snažia naučiť publikum vnímať hudbu inak. Minimálne gurmánsky," uvádzajú organizátori Pohody.

Okrem veteránov The Stranglers, ktorí vďaka hutnej base, charakteristickým klávesom, jednoduchým bicím a priamočiaremu spevu už od roku 1974 hýbali hudobným svetom, patrí medzi známejšie mená a tváre aktuálneho ročníka aj rockerka Juliette Lewis. Jej tvár môžete poznať z filmov Takí normálni zabijaci alebo Mys hrôzy, ako speváčka má na konte štyri albumy - prvé tri s kapelou The Licks, aktuálnu novinku 'Terra Incognita' (2009) nahrala a na Pohode naživo predstaví so svojou novou kapelou The New Romatiques.


Juliette Lewis and The New Romantiques - 'Uh huh'

O niečo divokejšiu a priamočiarejšiu gitarovú hudbu prinesie na festival skupina Bang Bang Eche z Nového Zélandu. Nemenej zábavné by malo byť vystúpenie nórskych Casiokids, ktoré sa namiesto gitár predstavia so staručkými syntetizátormi a kolekciou zvláštnych hudobných nástrojov, s ktorými sa podľa slov organizátorov hrajú ako malé deti. Navyše spievajú v pre nás exotickej nórčine a ich vystúpenia sprevádza skupina hercov s tieňovým divadlom.

Tradične nebude chýbať ani world music alebo, ak chcete, hudba sveta. V energickej tanečnej forme ju predstaví bulharský DJ Kosťa Kostov so svojím Balkan Xpress Soundsistema, v ktorom ho na gitarách, perkusiách a buzuki sprevádzajú ďalší hudobníci. Zmes elektroniky a balkánskej hudby ponúkne aj belehradské duo Shazalakazoo, v ktorého tvorbe možno nájsť i prvky arabskej hudby. Ukrajinská etno kapela Dacha Brakha poteší uši aj oči - v štvorčlennej zostave sú totiž tri mladé dievčiny, na ktoré sa dobre pozerá nielen pre ich netradičné vysoké čapice.

V rámci domácich kapiel do lineupu počas posledných týždňov pribudol Chór vážskych muzikantov, ktorý už vo štvrtok 15. júla spoločne so svojimi vzormi The Stranglers oslávi okrúhle jubileum - 30 rokov od založenia. Naopak mladosť, pochabosť, ale najmä poriadnu dávku kreativity bude v rámci slovenskej časti lineupu reprezentovať experimentálne duo Ink Midget & Pjoni.

Slovenskú punkrockovú scénu zastúpi skupina Vandali, po rokoch si na Pohode zahrá aj obľúbená Ska-pra šupina a na festival sa opäť vráti aj "prvá dáma slovenského popu" Jana Kirschner. Ďalší z mnohých návratov si odkrúti aj jeho riaditeľ Michal Kaščák s kapelou Bez ladu a skladu, ktorej hudba bude sprevádzať unikátny český súbor fyzického tanečného divadla DOT504 v ich drsnej hre 100 Wounded Tears. Súbor, v ktorom okrem popredných českých tanečníkov pôsobí aj slovenský herec Csongor Kassai, za ňu získal prestížne ocenenie Herald Angel Award na festivale Fringe v škótskej kultúrnej metropole Edinburghu.

Ďalšie informácie a pravidelne aktualizovaný program festivalu Bažant Pohoda 2010 nájdete na oficiálnej stránke www.pohodafestival.sk.

--
Text: Patrik Marflák
Zdroj a foto: Pohodafestival.sk