Po štvrtkovej verejnej rozlúčke s Waldemarom Matuškom na Žofíne uložila dnes na pravé poludnie spevákova rodina urnu s jeho spopolnenými ostatkami na pražskom Vyšehrade. Ako informuje český spravodajský portál iDNES.cz, hrob už zaplavili desiatky kvetov a vencov. Rozlúčka bola takmer bez slov.

Podľa iDNES.cz sa na Vyšehrade presne na poludnie rozoznela zvonkohra a služba v bielych rukaviciach priniesla urnu. K miestu poslednej rozlúčky prišla rodina sprevádzaná Petrom Kratochvílom, ktorý pohreb pomáhal organizovať. Vdovu Olgu k hrobu priviedli spevákovi synovia Miroslav a Waldemar.

Zatiaľ čo oni priložili k urne ruky, vdova ju naposledy pobozkala, pristúpila k hrobu, pokľakla a nabrala hlinu. Okolo hrobu vytvorili prítomní držiac sa za ruky kruh. Urnu potom služba zakryla a uprostred umiestnila veniec s nápisom "Miluji tě. Oli". Jeden veniec smútočný sprievod položil aj na hrob Vlastu Buriana a jeden na náhrobok Otta Wichterleho.

"Walda bude v rovnakom oddelení ako Vlasta Burian, ktorého miloval, a Otto Wichterle. Za ním Walda chodil, keď dával dohromady stroje na výrobu kontaktných šošoviek," povedala iDNES.cz už dávnejšie Matušková. Jeho hrob ešte pred začiatkom obradu zdobila časť kvetov a vencov, ktoré ľudia vo štvrtok priniesli na Žofín. Ostatné si rodina želala umiestniť na pohrebisko popravených na cintoríne v Motole. Telo populárneho hudobníka spopolnili v strašnickom krematóriu.

Spevák Waldemar Matuška posledný raz vydýchol 30. mája na Floride na zápal pľúc a zlyhanie srdca. Veľký umelec sa narodil 2. júla 1932 v Košiciach, detstvo prežíval v Prahe. Jeho matka bola speváčkou viedenských operetných divadiel. Vyučil sa za sklára a zároveň sa snažil vystupovať s rôznymi kapelami – spieval a hral na rozličné hudobné nástroje, napríklad na kontrabas, banjo a gitaru. V roku 1960 nahral svoju prvú pieseň 'Suvenír' a potom sa stal spevákom a hercom divadla Semafor. Spieval tu sólovo aj v duete – s Karlom Štědrým, Jiřím Suchým a od roku 1961 s Evou Pilarovou, s ktorou mal najväčšie úspechy.

Dva razy vyhral Zlatého slávika (1962 a 1967), niekoľkokrát bol druhý. S Pilarovou neskôr odišiel do divadla Rokoko. Potom, čo sa vrátila do Semaforu, spieval s Helenou Vondráčkovou, Martou Kubišovou, Jitkou Zelenkovou a ďalšími. Popri práci v divadle sa podieľal aj na iných projektoch, v rámci ktorých naspieval skladby aj s Hanou Hegerovou a Karlom Gottom.

Okrem speváckej kariéry sa venoval aj herectvu. Vynikol najmä v úlohách, kde mohol využiť svoj hlas a spev, napríklad vo filmoch Kdyby tisíc klarinetů (1964), Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964) alebo Noc na Karlštejně (1973). Často pracoval aj pre televíziu, zahral si v snímkach Půjčovna talentů (1964), Ta naše písnička česká (1967) či v seriáli Píseň pro Rudolfa III.(1967). Viackrát hosťoval aj v pražskom Národnom divadle.

V roku 1976 sa oženil so speváčkou Olgou Blechovou a začal spolupracovať so skupinou K.T.O. Pravidelne koncertoval v zahraničí. V roku 1986 to využil a zostal aj s manželkou v USA, kde žil až do svojej smrti. Komunistické úrady po jeho odchode z krajiny zakázali hrať jeho skladby, zlikvidovali jeho platňu 'Jsem svým pánem' a v seriáli Chalupáři bol zmazaný jeho hlas, zostala len hudba. V Rozpacích kuchaře Svatopluka odstránili jeho meno z titulkov. Waldemar Matuška zatiaľ v USA usporadúval koncerty pre krajanov a ďalej nahrával albumy.

Informácie zverejnila internetová stránka iDNES.cz.

--
Zdroj: SITA
Foto: Cojeco.cz

Súvisiaci interpreti: Waldemar Matuška