"Aj napriek tomu, že naša kapela už 3 roky neexistuje, stoja naši fanúšikovia stále pri nás," práve týmito slovami pokrstil Vratko Rohoň, frontman Inekafe, koncertné DVD s názvom 'Live in Praha', ktoré je prvým podobným počinom legendárnej neopunkovej kapely, no možno nie posledným...

Samotný koncert sa uskutočnil 31. januára v pražskej Incheba Aréne za búrlivej odozvy a ohromnej účasti fanúšikov. "Fanúšikovia nás formou mailov, internetových diskusií a všemožných serverov dotlačili v máji minulého roku ku koncertu v Mlynskej doline, na ktorom sa zúčastnilo strašne veľa ľudí."

"Aj vďaka tomu sme prišli s nápadom oficiálneho rozlúčkového koncertu v Prahe," objasnil dôvod zrodu unikátneho projektu Vratko. "Celé je to o fanúšikoch, a tak sme sa rozhodli, že krstnými rodičmi nebudú žiadne známe osobnosti, ktoré s tým nemajú v konečnom dôsledku ani nič spoločné. Vybrali sme dvoch fanúšikov z celého toho davu, pričom jeden je zo Slovenska a druhý z Čiech, no my ich spájame a stále o sebe hovoríme ako o česko-slovenskej kapele." S týmito slovami pozvala kapela na pódium krstných rodičov – Zuzanu z Českej republiky a Andreja z Bratislavy, ktorí uviedli DVD 'Live in Praha' do života slovenským a českým pivom.



Aj napriek pôvodným dohadom o krátkom či špeciálnom unplugged vystúpení, sa kapela na pódium s nástrojmi nepostavila. Príjemný večer v klube Randal bol zakončený odovzdávaním dvojplatinového DVD z rúk vydavateľstva Forza Music, ktoré kapela dostala za 1694 predaných kusov.

I toto číslo je dôkazom pretrvávajúcej popularity Inekafe – je teda možný návrat? "Je to minimálne dôvod na zamyslenie sa. Určite sa teraz do toho tlačiť nebudeme – na to nie je nikto z nás pripravený a jednak o tom vôbec nerozmýšľame. Ak by sme ale mali fungovať, tak by to určite nebolo systémom sto koncertov za rok. No nie sme slepí a ani hluchí..." uviedol Vratko na margo rezonujúcej otázky návratu kapely.

Fanúšikovia ale nemusia zúfať, Inekafe má ešte stále čo ponúknuť – "Na našej stránke stále beží odpočítavanie na vydanie Best Of-ky, ktorú sme ohlásili v máji minulého roku. Bude sa skladať z dvoch častí, pričom prvá bude klasická povinná jazda vo forme najlepších skladieb a druhá bude obsahovať nikdy nevydané single, unplugged verzie, prerobené piesne a ako bonus pribudne aj jedna nová skladba."

DVD 'Live in Praha' sa na pulty predajní dostane už 20. apríla. Čakanie naň si môžete spríjemniť rozhovorom s Vratkom či reportážou a fotoreportom z pražského koncertu.




--
Text: Miroslav Meňhert
Foto a video: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Inekafe