V roku 1987 vydržal na prvej priečke v hitparáde predajnosti singlov vo Veľkej Británii celých 5 týždňov a singel 'Never Gonna Give You Up' sa stal najlepším singlom roka. Vďaka hlbokému hlasu sa v druhej polovici osemdesiatych rokov stal Rick Astley hviezdou popu "z noci do rána". Jeho hviezda vďaka internetovej srande zvanej "Rickrolling" žiari dodnes.

Ricka objavil producent Pete Waterman v roku 1985, keď ho videl vystupovať so skupinou FBI. Neskôr Watermanov team - Stock, Aitken a Waterman, zobral Ricka pod svoje krídla a vyprodukoval mu zopár hitov, ako napríklad 'Never Gonna Give You Up', či 'Together Forever', ktoré znamenali obrovský úspech v Anglicku, USA, ale aj v Európe.

Po dvoch mimoriadne úspešných albumoch, keď sa Rick cítil ako "bábka" v rukách S.A.& W, sa osamostatnil a v roku 1991 vyprodukoval vlastný album 'Free', ktorý mu priniesol samostatný top ten hit 'Cry For Help'. Po prvých troch nahrávkach sa z rebríčkov vytratil a veľký úspech mu nepriniesol ani comebackový album 'Portrait' z roku 2005.

Ani napriek tomu však Rick Astley do starého železa rozhodne nepatrí - je čerstvým držiteľom ceny MTV Europe Awards 2008 za Najlepší koncert v histórii. Suverénne víťazstvo v tejto kategórii mu priniesli fanúšikovia na internete, kde sa tento spevák, ktorý je zdanlivo už dávno za zenitom, stal v posledných rokoch jedným z najväčších internetových mémov. Najskôr bolo v roku 2007 bolo približne 25 miliónov užívateľov Youtube nachytaných, keď pod názvom súčasných populárnych videoklipov našli vďaka pár špekulantom Astleyho videoklip ku skladbe 'Never Gonna Give You Up'. Väčšinu to poriadne nahnevalo, no isté percento sa dobre pobavilo a tak tento mém šírili ďalej.

Táto zábavka je dnes známa pod názvom "Rickrolling" a stala sa takou populárnou, že si predstavitelia Youtube na prvého apríla, v Deň bláznov, vystrelili z miliónov užívateľov tak, že spravili zo všetkých videí na svojej titulnej stránke "Rickrolls". Koncom novembra na Deň vďakyvzdania sa mém dostal z internetu aj do televízie, keď sa v každoročnej show zvanej Macy's Thanksgiving Day Parade vysielanej z ulíc New Yorku uprostred speváckeho vystúpenia postavičiek z Cartoon Network zrazu objavil Rick Astley spievajúci svoj najväčší.

Aj vďaka internetovému humoru, ktorý je tou najlepšou reklamou zadarmo, je teda Rick Astley stále žijúcou legendou a môže vypredávať koncerty vyhrávať najprestížnejšie ceny s hitmi spred dvoch desaťročí.

Jeho slovenská premiéra sa uskutoční vo štvrtok 22. januára, kedy vystúpi v košickej Infiniti aréne. Začiatok tejto výnimočnej oldies party je o 19.00, začiatok Rickovho koncertu o 21:30, koncert potrvá približne 70 minút. Na podujatí bude prítomná aj veľkoplošná obrazovka 8 x 3 m. Vstupenky v cene 550,- Sk (18,25 €) na státie a 650,- Sk (21,57 €) na sedenie zoženiete v sieti Ticketportal. V predaji sú aj exkluzívne VIP vstupenky v cene 2500,- Sk (83 €), v ktorej je zahrnutý aj vstup na afterparty s občerstvením, autogramiáda a CD najväčších hitov Ricka Astleyho.

O deň neskôr, v piatok 23. januára, vystúpi v bratislavskej Športovej hale Pasienky. Vstupenky na tento koncert sa predávajú za sumu 990,- Sk (32,86 €) na státie a 1200,- Sk (39,83 €) na sedenie. V predaji sú aj exkluzívne VIP vstupenky v cene 4000,- Sk (132,77 €), v ktorej je zahrnutý vstup na afterparty s občerstvením, autogramiáda a CD najväčších hitov Ricka Astleyho.

Text: Patrik Marflák
Foto: Rickastley.co.uk

Súvisiaci interpreti: Rick Astley