Santogold je čerstvým objavom americkej alternatívnej scény. Do povedomia sa zapísala už ako speváčka ska-punkovej kapely Stiffed, v ktorej sa podpísala pod albumy 'Sex Sells' a 'Burned Again'. Jej vokály sa objavili aj na úspešnom albume 'Version' od Marka Ronsona. No prelomovou sa stala až jej spolupráca so špičkovými producentami z podhubia elektronickej scény, ktorí z jej sólového debutu spravili poriadne horúcu novinku.

Keď príde na scénu interpret, ktorého nemožno jednoducho zaradiť do žánrov ako rock, pop či R&B, vzniká problém. Pre žurnalistov však nie nevyriešiteľný, nie je predsa nič ľahšie ako prirovnať nového interpreta k existujúcej hviezde svetovej hudby. Meno, ku ktorému býva nastupujúca hviezda Santi "Santogold" White často prirovnávaná, je britská speváčka M.I.A. V tom si Santogold nepomôže, už len preto, že za jej albumom stoja producentské esá ako Diplo či Switch.

"Pracovali sme s tými istými ľuďmi a... máme podobné vplyvy. Ale spôsob, akým tieto vplyvy reflektujeme vo vlastnej tvorbe je veľmi rozdielny, a v žiadnom prípade nie som ovplyňovaná tým, čo píšu médiá." - hovorí Santogold na margo porovnania s hviezdou súčasnej britskej urban music.

Za svoje najväčšie vzory pokladá skôr Pixies a podľa vlastných slov je v mnohom inšpirovaná aj popom 80-tych rokov: "Množstvo popovej hudby z 80's malo veľkú hĺbku a dúfam, že sa mi ju podarí priniesť aj do svojej hudby." Naráža tým najmä na množstvo plytkého urban popu (súčasné R&B a hip-pop), ktorý ovládol súčasnú pop music.

Keď príde na scénu interpret, ktorého nemožno jednoducho zaradiť do žánrov ako rock, pop či R&B, vzniká problém. Kým novinári si s tým dokážu ako tak poradiť, internetové obchody jednoducho musia zaradiť interpreta pod nejaký žáner. A keď sa nevedia rozhodnúť podľa hudby, pomôžu si farbou pleti. "Je to afro-američanka, určite to bude R&B..."

"Je to rasistické. Je to totálne rasistické. Každý je proste šokovaný tým, že nemám rada R&B. Prečo sa ma každý v rozhovoroch pýta na R&B? Vytáča ma to. Nevyrástla som ako veľký fanúšik R&B, tak čo teraz, čo je na tom také šokujúce? Blbosť. Najskôr som si myslela, že je to vtipné. Ja som MC, som soulová speváčka, som umelec experimentujúci so súčasnou elektronikou. A nejaký chlapík príde a povie, že vyzerám ako Kelly Rowland!" - povedala rozhorčená Santi pre webmagazín The Lipster po tom, ako svoj debutový eponymný album, vydaný 29. apríla v USA a 12. mája vo Veľkej Británii, našla v internetových predajniach zaradený v "škatuľkách" R&B / hip-hop.

Nemožno s ňou nesúhlasiť, rozdiely medzi bielou a čiernou hudbou sa stierajú, biela Duffy robí čierny soul a čierna Santogold robí indie pop/rock ovplyvnený tou najsúčasnejšou elektronikou vychádzajúcou z dubu, akokoľvek "bielo" tá kombinácia znie. A robí to veľmi dobre, posúďte sami...


Santogold - 'L.E.S. Artistes'

'L.E.S. Artistes' vyšiel 25. marca na iTunes v USA a 5. mája na CD v Británii ako pilotný singel albumu 'Santogold'. V limitovanej vinylovej 12" edícii však singel spolu so skladbou 'Creator' vyšiel už v januári a urobil zo Santogold hviezdu undergroundu. Krátko na to ju podchytilo major vydavateľstvo Warner Music a Santogold tak môže so svojím debutovým albumom obrátiť stagnujúcu americkú urban scénu hore nohami. Okrem Dipla a Switcha sa na albume 'Santogold' producentsky podieľal aj Disco D a v neposlednom rade britský undergroundový experimentátor FreQ Nasty, ktorý patrí medzi absolútnu breakbeatovú špičku a je čoraz viac rešpektovaný aj na dubstepovej scéne.

Viac informácií a ukážky tvorby nájdete na Myspace.com/santogold.

Zdroj: Youtube.com, Nme.com, wikipedia.org
Foto: Myspace.com/santogold