Kapela Bombarďák je veselá partička z Brna, ktorú tvoria členovia s pestrým umeleckým pozadím. Zrod kapely sa datuje do roku 2013, keď vznikol album Písničky kluka Bombarďáka pre účely rovnomenného destkého predstavenia.

Od tej doby Bombarďák odohral už vyše sto koncertov a kapele čoraz viac rastie popularita najmä v radoch detí a rodičov, ktorí uprednostňujú spontánnosť, vtip a nadsázku pred prvoplánovou komerčnou tvorbou pre deti. Po druhej platni Píp (2015) prišla na jeseň kapela s novinkou 3FO3 (Tři fotři), ktorú vydala v domovskom vydavateľstve Indies Scope Records a ktorú po krste v Brne o dva dni neskôr (28.11.) pokrstila aj v pražskom Divadle Minor.

Jadro Bombarďáka tvorí Jiří Jelínek (spevák a autor všetkých textov), ľahko zapamätateľný (nielen) vďaka svojmu poloskinheadskému účesu, gitarista Michal Dalecký a duo basgitaristov Matěj Pospíšil a Filip Nebřenský. Album 3FO3 nahrával v štúdiu Jámor Ondřeja Ježka okrem iných hostí aj bubeník Michal Špirko, ktorý za bicími sedel aj počas oboch krstných koncertov (štandardne kapela vystupuje bez bicích).

Bombarďák, krst albumu 3FO3 Zdroj: Juraj Cagáň

No či už s bicími alebo bez, koncerty Bombarďáka sú vždy menším hudobným tornádom, ktoré do seba neraz vtiahne aj väčšinu prítomných rodičov. Jiří Jelínek a spol. sa k tejto téme nedávno v jednom rozhovore vyjadrili slovami, ktoré všetko vysvetľujú. Hlavným dôvodom, prečo robia hudbu, je v prvom rade zabaviť samých seba. 

A tak sa na platňu 3FO3 dostalo devätnásť inštrumentálne skvele nahratých pesničiek, ktorým viac ako prívlastok "detské" patria pomenovania nadčasové, nadžánrové a hlavne nadgeneračné. Väčšina z nich odznela aj počas krstu v malej útulnej scéne divadla Minor. Vždy, keď na pódiu stoja "bombarďáci", udeje sa predstavenie, ktoré je tak obyčajné, až je neobyčajné. Bezprostredná veselá párty hudobníkov a ich divákov, ľudí, ktorým je spolu dobre.

Pozrite si video z krstu:


Bombarďák - 3FO3
(2017, Indies Scope Records)

1. 1-2-3
2. Emo 
3. Ryby 
4. Hongobák 
5. Junáci 
6. Tátarák 
7. Pubo 
8. Bulící 
9. Marek 
10. Pávi 
11. Džungle 
12. James 
13. Vyfoť mě 
14. Páni 
15. Otesánek 
16. Tobogán 
17. Tichúčko 
18. Vojáček 
19. Zich

Vypočujte si celý album na Deezeri:



Autor, foto a video: Juraj Cagáň