Pár minút pred polnocou z piatka na sobotu sa splnilo to, čo sa dalo s takmer stopercentnou istotou predpovedať už pred pár dňami. Oficiálny vizuál k najväčšiemu hitu roka 2017 Despacito za posledných pár hodín najskôr vytlačil videoklip See You Again z vrcholu rebríčka najsledovanejších videí na Youtube a krátko na to ako prvý v histórii dosiahol trojmiliardovú sledovanosť.

V čase zverejnenia prvej verzie článku (v piatok o 15:00) bola ešte na čele rebríčka najsledovanejších videí na Youtube filmová spolupráca rapera Wiz Khalifu a speváka Charlieho Putha na titulnej skladbe filmu Rýchlo a zbesilo 7. Teraz to už neplatí. Od zverejnenia videoklipu See You Again v apríli 2015 až doteraz (článok bol aktualizovaný o polnoci) má takmer 2,995 miliardy pozretí.

Naproti tomu vizuál megahitu Despacito od dvojice Luis Fonsi a Daddy Yankee sa už prehupol cez tri miliardy prehratí a stačilo mu na to len necelých sedem mesiacov - zverejnený bol totiž 12. januára tohto roka.

Tesný súboj? Len naoko, v skutočnosti to bolo jasné už dlhšie

Na prvý pohľad to pri ceste za troma miliardami vyzeralo na tesný "súboj" spomenutých videí, no podľa rýchlosti, akou týmto klipom pribúdajú pozretia, bolo dopredu jasné, že víťazom bude nečakane populárny singel dvojice z Portorika. Ten sa stal obrovským hitom nielen v latinsko-amerických krajinách, ale aj v Severnej Amerike, Európe a Ázii (inak by ho v Malajzii nemuseli zakázať).

Výnimkou samozrejme nie je ani Slovensko - v rebríčku hranosti IFPI sa takmer celé leto pohybovala v Top 10, takže asi neexistuje dobrovoľný poslucháč komerčných rádií, ktorý by tú skladbu z nášho éteru ani raz nepočul. Na internete ju okrem videoklipu a remixu, na ktorom sa podieľala aj kanadská popová hviezda Justin Bieber, spopularizovali tiež početné paródie a coververzie.



O prekonaní trojmiliardovej hranice sa začalo viac diskutovať po tom, ako v prvej polovici júla po viac než štyri a pol roku stratil prvenstvo v rebríčku najsledovanejších videí klip Gangnam Style od juhokórejského rapera a speváka PSY, ktorý ako prvý v histórii dosiahol míľniky jednej (december 2012) aj dvoch miliárd pozretí (máj 2014). Z vrcholu ho zosadil videoklip See You Again, ktorému k úspechu pomohol najmä pretrvávajúci sentiment za zosnulým hercom Paulom Walkerom. Ten sa preslávil vo filmovej sérii Rýchlo a zbesilo a pri nakrúcaní "sedmičky" nešťastne zahynul. Pieseň a videoklip k titulnej skladbe filmu sa preto stali poctou, ktorou si ho mnohí fanúšikovia dodnes pripomínajú.

Ani to však nestačilo na latino senzáciu aktuálnej sezóny. 12. júla, kedy sme písali o zmene na prvej priečke rebríčka, mal See You Again už 2,901 miliardy pozretí, kým Despacito bol vtedy len tesne nad dva a pol miliardovou hranicou. Za necelý mesiac je však latino hit na vrchole historických štatistík, keďže nárast jeho sledovanosti je v súčasnosti približne šesťkrát rýchlejší ako v prípade See You Again. Inak povedané, kým videoklipová pocta Walkerovi vyše dva roky po zverejnení už iba pomaly kráča k novým míľnikom sledovanosti, Despacito k nim naplno šprintuje. Napokon, spĺňa všetky parametre letného hitu, takže je logické, že najviac pozretí pribúda práve v týchto najhorúcejších týždňoch.


Prečo bude hitov z Latinskej Ameriky pribúdať?

Pri obrovskom tempe, akým počet pozretí tohto pre mnohých už obohratého a otravného hitu rastie, by nebolo prekvapením, keby boli do konca tohto roka prekonané aj štyri miliardy. Či sa tak stane alebo nie, je jasné, že je tu nový neprehliadnuteľný fenomén, ktorý si možno pozíciu na vrchole sledovanosti udrží ešte dlhšie ako Gangnam Style. Keď sa len za niečo vyše pol roka dotiahol na videoklipy, ktoré svoje miliardy "zbierali" dva a viac rokov, tak sa dá očakávať, že tak ľahko prekonaný nebude.

Prečítajte si: Hit Despacito sa stal najstreamovanejšou skladbou všetkých čias

Ale čím to vlastne je, že má Despacito taký obrovský a raketový globálny úspech? Odhliadnuc od toho, ako dobre sa skladbe darí v anglicky hovoriacich krajinách, kde žijú veľké komunity latinsko-amerických prisťahovalcov, a v celej Európe, kde dramaturgovia rádií vo veľkom kopírujú väčšinu zámorských trendov, je to pravdepodobne najmä tým, že španielsky hovoriace zámorské krajiny (Stredná Amerika, Južná Amerika, Karibik...) sú trhom s obrovským, doposiaľ stále nenaplneným potenciálom. Je totiž dobre známe, že ľudia v nich milujú hudbu a žijú ňou viac ako ľudia v iných častiach sveta. Aj to, že keď sa na nejaký hit "namotajú", vedia si ho púšťať do nemoty.

Nehľadali sme síce žiadny výskum, ktorý by to potvrdil, no vníma to asi každý, kto niektorú z krajín Latinskej Ameriky navštívil. "Ja sa nečudujem... Keď som bol v Karibiku nedávno, tak to tam drbali dookola a úplne všetci a stále... Naozaj, z každého auta, domu, obchodu, pláže, diskotéky a mobilov, stále stále. Tak asi preto - na opačnom konci sveta je merenge proste náboženstvo a viac ako futbal," napísal o svojej skúsenosti jeden z našich fanúšikov na Facebooku v nedávnej diskusii o úspechu singla Despacito.

Dôležitým faktorom je určite aj rastúce rozšírenie internetu v týchto krajinách - pre súčasnú mladú generáciu v stredo- a juhoamerických krajinách je prístup k hudbe na webe omnoho jednoduchší ako 5-10 rokov dozadu. Je preto jasné, že z hľadiska čísiel sledovanosti budú tieto trhy čoraz viac ovplyvňovať rebríčky najsledovanejších videí či najstreamovanejších singlov na celosvetovo používaných službách ako Youtube, Spotify alebo Apple Music.

Čosi už v predchádzajúcich rokoch naznačila rastúca prítomnosť juhoamerických fanúšikov na sociálnych sieťach veľkých svetových hviezd. Kedykoľvek napríklad Beyoncé niečo zverejní na Facebooku, Youtube alebo Instagrame, vždy sa takmer okamžite vyrojí množstvo komentárov z Brazílie. No čoraz častejšie už vidieť aj španielčinu a je len otázkou času, kedy milióny hudobných fanúšikov z Latinskej Ameriky internet ovládnu ešte viac. A s ňou aj ďalšie latino hity ako Despacito.

PS: Čísla sledovanosti, predajnosti či hranosti sú tým najpovrchnejším, a zároveň najľahšie uchopiteľným spôsobom, ako písať o hudbe. Úspech hitu Despacito sa nedá spochybniť, akokoľvek si niekto môže myslieť, že ide o tuctový latino song, ktorý nemá prečo byť takým veľkým hitom. Zrejme si fakt treba spraviť výlet do Latinskej Ameriky, aby nám to bolo jasnejšie... V každom prípade my v Hudba.sk bežne nad číslami príliš neochkáme a snažíme sa zviditeľniť aj hudbu, ktorá je podľa nás zaujímavá i bez dychberúcich štatistík. Ak ani pre vás hudba nie je len o hitoch a počte kliknutí, odporúčame napríklad tieto články z posledných týždňov, prevažne o nemainstreamovej slovenskej hudbe, ktorá si zaslúži vašu pozornosť.

Všestranný Marián Varga vytvoril nesmrteľné perly najmä počas normalizácie

Leto lásky 1967: Tucet albumov, na ktoré radostne nostalgicky spomíname

David Kollar: Slovensko je super prostredie na získanie komplexov

To idete vydávať v lete? To nemôže fungovať... Nvmeri - I Don't Think So

Ospalý Pohyb mení temnú realitu na krásu. Na ďalší silný album mu stačil rok

Zub času hlodá v prospech Swan Bride

Archívny Chlapec dozrieva v jedného z najlepších slovenských pesničkárov

Prešovskí ElevenHill majú veľký náskok: Ich debut vonia zahraničím a vyspelosťou

Text: Hudba.sk, pm
Foto: Youtube