Znie až neuveriteľne, že ešte pred pár týždňami Ariana Grande nemala ani jedno prvenstvo v americkom singlovom rebríčku Billboard Hot 100. Napriek množstvu úspešných hitov sa jej na vrchol vo svojom rodisku nikdy dostať nepodarilo. To sa zmenilo až vďaka aktuálnemu singlu Thank U, Next, ku ktorému v piatok zverejnila jemne provokatívny videoklip zo sveta tínedžerov.

Ariana Grande patrí medzi najtalentovanejšie speváčky svojej generácie. Vďaka hlasu s rozsahom štyroch oktáv, ktorým disponuje, ju dokonca často prirovnávajú k Mariah Carey. Veľký zlom v kariére útlej brunetky nastal v minulom roku, kedy sa Ariana musela vysporiadať s teroristickým útokom počas svojho koncertu v anglickom Manchestri. K tejto zdrvujúcej skúsenosti sa vrátila aj na svojom poslednom albume Sweetener, napríklad v emotívnom singli Breathin, kde priznáva, že na udalosti z minulého roka stále nevie zabudnúť.

Ak sa hovorí, že smútok je pre umelcov najväčšou inšpiráciou, tak 25-ročná speváčka jej mala aj tento rok naozaj na rozdávanie. Začiatkom októbra rozišla so snúbencom Peteom Davidsonom a navyše sa krátko predtým musela vysporiadať so správou o smrti svojho bývalého partnera Maca Millera. Negatívne pocity z neúspechu v láske však Ariana dokázala pretaviť do výborne, a v konečnom dôsledku pozitívnej skladby Thank U, Next, ktorá je pilotným singlom jej nadchádzajúceho piateho albumu. Ten by sa mal volať práve podľa úspešného singla.

Ariana Grande, videoklip Thank You, Next Zdroj: Youtube

Silnejšia než predtým

Keď Ariana Grande pred pár týždňami oznámila, že pracuje na novom albume, mnohí jej fanúšikovia zostali v šoku. Spomínaný album Sweetener sa totiž do predaja dostal len v auguste tohto roka a určite by si zaslúžil, aby mu speváčka venovala ešte väčšiu pozornosť. A zrejme nikto nečakal, že prvú ochutnávku z ďalšej nahrávky ponúkne tak skoro. Skladba Thank U, Next vyšla bez predchádzajúceho oznámenia ešte 3. novembra.

Popovú skladbu s R&B nádychom si napísala samotná Ariana v spolupráci so speváčkami a skladateľkami Taylor Parks (Tayla Parx) a Victoriou Monét a producentmi Charlesom Andersonom, Michaelom Fosterom a Tommym Brownom. Už zo samotného názvu piesne je zrejme každému jasné, komu ju Ariana adresuje. Spomína v nej na svoje nevydarené vzťahy s Big Seanom, Macom Millerom, Peteom Davidsonom či Rickym Alvarezom, pričom všetkých štyroch spomenie hneď v prvej slohe.

"Myslela som, že skončím (budem) so Seanom, ale nehodili sme sa k sebe. Napísala som pár skladieb o Rickym, teraz ich počúvam a smejem sa. Dokonca som sa takmer vydala, a pre Petea, som taká vďačná. Prajem si, aby som mohla povedať "Ďakujem ti" Malcolmovi, pretože on bol anjel."


Úspešný recyklát známych filmov

Kým séria videoklipov z albumu Sweetener sa niesla v mimoriadne umeleckom až sureálnom duchu, ako napríklad vizuál pre God Is A Woman, tak videoklip k pesničke Thank U, Next je napriek osobnému, až intímnemu textu čistá komédia. Ariana si pred kamerou zahrá úlohu sexi študentky, ktorú celá škola nenávidí, no napriek tomu z nej nemôžu odtrhnúť oči. V denníčku si pritom uchováva spomienky na svojich expriateľov, svoju stránku tam majú všetci spomenutí okrem Maca Millera, ktorému však v klipe venuje veľavravný pohľad smerom k nebu.

Réžiu provokatívneho vizuálu mala na starosti Hannah Lux Davis, ktorá sa Arianou pracovala aj na klipoch Breathin, Side to Side, Into You či Focus. Ak ste mali pri sledovaní klipu už po prvých sekundách pocit, že ste už niečo podobné videli, nemýlite sa. Je totiž inšpirovaný filmovým hitom Protivné baby (Mean Girls) z roku 2004, pričom niektoré scény sú jeho presnou kópiou. Dokonca si v klipe zahrali aj dvaja herci, ktorí sa predstavili aj v tomto filme - Jonathan Bennett a Stefanie Drummond.

Okrem toho vo videu nájdete tiež neskrývané odkazy na ďalšie známe tínedžersko-romantické filmy z minulej dekády, konkrétne Pravá blondínka (Legally Blonde, 2001), Cez noc tridsiatničkou (13 Going on 30; 2004) a Bravo Girls: Všetko alebo nič (Bring It On, 2000). Tvorcovia videoklipu skrátka odkopírovali a pozliepali niečo, čo už tu veľakrát bolo a vždy na danú cieľovku perfektne zafungovalo. Keďže to však "spáchali" so súhlasom tvorcov pôvodných filmov, o "vykrádačke" v pravom zmysle slova samozrejme hovoriť nemožno. Podobné recyklovanie nápadov sa už v popkultúre stalo v podstate štandardom a väčšina fanúšikov s tým zjavne nemá najmenší problém. Najmä ak je to spravené tak kvalitne ako v tomto prípade. Odľahčený klip v kombinácii s osobným textom funguje skvele.

Okrem samotnej speváčky a spomenutej dvojice niekdajších tínedžerských hercov sa v klipe objavili aj Kris Jenner (matka známych Kardashianiek), spevák Troye Sivan, či 57-ročná herečka Jennifer Coolidge, ktorá je v našich končinách známa najmä ako "Stiflerova matka" vo filmovej sérii Prci, prci, prcičky (American Pie). Práve Coolidge je spolu s Arianou Grande účastníčkou čudesného dialógu, ktorý "kraľuje" sérii bizarných príhovorov a detailov v klipe. Zrejme aj vďaka nim sa vizuál šíri závratnou rýchlosťou a láme rekordy na Youtube.

Nečakaný úspech

Faktom je, že Ariana si nemohla na vydanie klipu zvoliť lepšie načasovanie ako v dobe, kedy so singlom prvýkrát v kariére (a už tretí týždeň po sebe) vládne rebríčku Billboard Hot 100. Napriek tomu ale zrejme nikto nečakal, že video Thank U, Next vzbudí až takú obrovskú pozornosť, že láme nielen jej vlastné, ale aj absolútne rekordy sledovanosti. Na Youtube s ním vytvorila nový rekord v počte zhliadnutí za prvých 24 hodín - s číslom 50,3 miliónov prehratí prekonala Taylor Swift (43,2 mil.) aj juhokórejskú popovú senzáciu BTS (45,9 mil.).

V rámci novej funkcie Youtube Premiere, ktorá umožňuje vopred vytvárať stránky na premiéry klipov, aby ich používatelia mohli pozerať okamžite po zverejnení, si klip v čase jeho zverejnenia naraz pozrelo 829-tisíc ľudí. Ariana Grande zároveň so singlom Thank U, Next prepísala aj štatistiky streamingovej služby Spotify, konkrétne v počte prehratí piesne od ženskej umelkyne za jeden deň. V deň zverejnenia skladby - 3. novembra - to bolo 8,19 miliónov prehratí, pričom zaujímavosťou je, že následne sa toto číslo každý deň zvyšovalo až do 9. novembra, kedy bola skladba v Spotify prehratá 9,6-miliónkrát. Aj vďaka tomu Ariana Grande pokorila ďalší rekord Spotify - na dosiahnutie 100 miliónov streamov jej stačilo jedenásť dní. Žiadnej inej skladbe sa to tak rýchlo nepodarilo.

Samozrejme, Youtube má ešte viac používateľov, takže videoklip má už po troch dňoch od zverejnenia vyše 90 miliónov prehratí. Vďaka tomu ovládol rebríčky Youtube trending po celom svete, vrátane Slovenska, kde sa obvykle zahraničné videá na vrchol v konkurencii domácich Youtuberov, spevákov či raperov veľmi často nedostávajú. Mimochodom, ešte predtým, než Ariana nový videoklip zverejnila, stihla so skladbou Thank You, Next vystúpiť aj v šou Ellen DeGeneres. Pozrite si, ako chytľavú novinku spieva naživo a nerobí si pritom hlavu ani z menších chybičiek, ktoré jej dodávajú na autenticite.


Autor: Dušan Marko
Foto: reprofoto / Youtube (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Ariana Grande