Skupina Lavagance za svoje nedlhé pôsobenie na hudobnej scéne získala už niekoľko ocenení, a tak sme ich pri príležitosti blížiacej sa letnej sezóny pre vás vyspovedali. Na naše otázky odpovedal frontman kapely Marek Rakovický, gitarista Mario Smashing a bassgitarista Vincent Šušol.

Album Orthodox Experience vám vyšiel už pred rokom, dostávate stále čerstvé ohlasy od fanúšikov?

Smasho: Reakcie na album sú stále. Bez ohľadu na to, kedy to vyšlo, tých ľudí stretávame priebežne a oni tým spôsobom aj reagujú – či už mailami alebo osobne.

V klipe Orthodox Experience sa "oháňaš" japonskou katanou, prečo zrovna ňou?

Marek: Tú katanu som dostal od chlapcov z kapely ako dar a má najmä symbolický význam odsekávania všetkého starého, je to symbol dokonalosti.
Ono, všetci sme robili nejaké bojové umenie, napríklad ja som sa venoval thajskému boxu a grécko-rímskemu zápaseniu, môj brat thaj-boxu a Viki judu – všetci sme bojovníci, máme to v sebe.

Prečo práve Orthodox Experience?

Marek: Pretože celý album sa nesie v tej konkrétnej nálade – v nálade niečoho prapôvodného, pravekého, odvekého, čo bolo prvotne stvorené. Inak povedané, "zážitok" – ilúzia, jednota protikladov.

Už dlhšiu dobu dokazujete, že prinášate nový vietor na slovenskú scénu, čo sa chystá do budúcna?

Marek: Tento týždeň sme začali pracovať na novom albume, ktorý by mal vyjsť niekedy v priebehu budúceho roka, no konkrétnejší mesiac zatiaľ nevieme.

Smasho: Okrem iného by sme si radi vydali tretiu edíciu EP-čka s tým, že k tomu pridáme ešte pár bonusov, napr. DVD obsahujúce záznamy z koncertov a ďalšie materiály... Zvažujeme a pripravujeme aj niekoľko špeciálnych koncertov, zaujímame sa o vizuálne možnosti, stále niečo vymýšľame, snívame, veríme v šťastie. Veci sa nám posúvajú a krištalizujú, takže kráčame - učíme sa. Spoznávame nových ľudí, na tých starých nezabúdame, pribúda možností, skúseností a máme samozrejme aj iné obľúbené aktivity.

Chystáte ďalší videoklip?

Smasho: Áno, klipy budeme robiť stále, resp. kým nás to neomrzí - spolu s hudbou. Najbližšie pravdepodobne na skladbu I Like This Temper.

Letná sezóna sa blíži, aké koncerty nás čakajú a kde vás môžu fanúšikovia vidieť?

Smasho: Najmä na letných festivaloch v Čechách aj na Slovensku, ale je tam aj niekoľko koncertov, teda mimo festivalov.

Vincent: Ešte k tomu máme koncert v Londýne, čakáme aj na potvrdenie ďalších akcií mimo Slovenska, no sústredíme sa najmä na tuzemské festivaly. Toto leto budeme hrať veľa... plány sú.

Je podľa vás dôležité rozvíjať alternatívnu scénu, resp. underground na Slovensku?

Marek: Určite to dôležité je, no takto sa na to pozerať nedá – hlavné je to, aby si každý človek, médium či kapela prezentujúca sa nejakým spôsobom robila veci tak, ako ich cíti – to je najdôležitejšie. Až potom nasleduje delenie na alternatívu a main-stream, každý by mal byť istou individualitou. Celkovo, to delenie na pop music/alternative/underground je veľmi scestné, keďže aj v tom kvázi "pope" nájde človek množstvo dobrých kapiel. V dnešnej dobe je to skôr už záležitosť módy či nejakého iného fenoménu.

Smasho: Alternatíva je dôležitá, vždy tu bola a je dobré, že to tak aj ostane. Podľa mňa je však dosť zbytočné sa od začiatku niekam zaškatuľkovať, pretože tak ako ľudia, aj kapely sa prirodzene vyvíjajú a (v lepšom prípade) napredujú. Dôležitejšia ako alternatíva je preto skôr samotná tvorba a osobitý-individuálny prístup k tomu, čo robíš a ako to celé cítiš, pretože umelé obmedzovanie a svojvoľné určovanie si hraníc akejsi alternatívnosti asi moc veľký význam nemá... Svojím spôsobom, aj keď niekto hovorí, že je napr. nezávislý, je závislý práve od toho trendu, ktorý mu vraví, že je "nezávislý." Ďalej je napr. veľmi zvláštne a smiešne aj delenie skupín - na komerčné a nekomerčné.

Sami uvádzate niekoľko interpretov a vecí, čo vás inšpirujú. Moja otázka znie opačne – čo vás demotivuje?

Marek: Osobne demotiváciu ako-takú nepoznám. Všetko, čo sa mi stane a je aj na prvý pohľad zlé, ma niekam posúva – nakopáva ma to dávkou energie. Inými slovami, ma snáď nedemotivuje nič.

Vincent: Dalo by sa povedať, že ak sa demotivujeme, tak len sami. Vonkajšie vplyvy nás takmer vôbec nedemotivujú. Čokoľvek sa stane, je istým spôsobom motivácia.

Pieseň Vision, ako aj mnoho ďalších z albumu Orthodox Experience, pôsobí značne surrealisticky. Aký pocit ste chceli dosiahnuť u poslucháčov?

Marek: Cieľový pocit nebol žiaden. Boli to výjavy, ktoré sme zažívali a stále zažívame, a práve tie sa pretvorili do našich piesní. Keď budú pôsobiť na ľudí tak, ako pôsobia na nás, bude to ideálne a myslím, že to je ten hľadaný cieľ.

Vincent: Každý sa vyrovnáva s istými vecami po svojom – my to máme stále vo vnútri, preto sa snažíme tomu dať formu a dostať to von.

Nad slovenskými piesňami ste neuvažovali?

Marek: Zatiaľ nie, respektíve na tomto albume ešte nie – do budúcna sa uvidí...

Ako by ste jedným slovom popísali vašu hudbu?

Marek: Jedným slovom – nijak. Naozaj neviem a viac slovami by som ju nedokázal popísať už vôbec.

Smasho: Lavagance.

Je nejaký festival, ktorý máte obzvlášť radi?

Smasho: Najviac mi sedí samozrejme Pohoda - kvôli tomu, akými ľuďmi a ako je pripravovaná a už roky najmä kvôli atmosfére, ktorá tam vždy panovala, ktorá tam vládne. Mám však rád aj iné festivaly, no a hlavne im všetkým prajem len to dobré, aj keď je ich dramaturgia úplne mimo môjho vkusu.

Vincent: Ja rád spomínam na pôvodný Hodokvas, ktorý bol voľakedy na kúpalisku v Modre – malo to tam čaro.

Aké slovenské kapely si radi vypočujete?

Marek: The Infants, Puding pani Elvisovej, The Swan Bride.

Smasho: Teraz toho všeobecne veľa nepočúvam, ale ja mám rád viac slovenských skupín a interpretov, no nechce sa mi menovať.

Nemáte chuť niekedy skúsiť absolútnu avantgardu?

Marek: Máme a v tom štúdiu sa odohráva všeličo – celkovo máme tendenciu byť iní ako ostatní a raz sa niektoré tieto experimenty určite objavia.

Fanúšikovia sú rôzni, naskytol sa už nejaký problém v tomto smere?

Smasho: My máme naozaj rôznorodé publikum a fanúšikov, no o problémoch s nimi hovoriť nemôžeme. Skôr v rôznych komentároch na nás a na našu tvorbu sa niekedy čudujeme. Napr. sa nám stala jedna zvrátene vtipná vec. Jeden nemenovaný pán, ktorý písal o politike, náhle označil videoklip Orthodox Experience vo svojom odbornom článku za fašistickú propagandu, násilie propagujúce video a počastoval ho ešte množstvom ďalších prívlastkov *smiech* No a našich fanúšikov si vážime a radi s nimi komunikujeme, vítame z ich strany aj kritiku, sme proste otvorený.

Stalo sa niekedy, že vám niekto priniesol podpísať "pálené" CD, resp. čo by ste v takom prípade robili?

Smasho: To sa nám ešte nestalo, ale bolo by to určite úplne v pohode. My s tým problém nemáme, keďže ten album bol pôvodne aj na webe k dispozícií – pre nás je dôležité, že to ľudia počúvajú a že sa im to páči, aj keď by sme boli samozrejme ešte radšej, keby si ich kupovali, pretože je to jeden zo spôsobov, ako kapelu priamo podporiť.

Čo je podľa vás hudba?

Marek: Podľa mňa je hudba prenesený stav duše skladateľa – istým spôsobom zhmotnenie stavu duše.


Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Lavagance.com