V elektronicky ladených českých kruhoch patrí značka U-Prag medzi viac ako známe. Formácia vznikla ešte v roku 2002, po sérii promo CD vo vlastnej réžii sa v magickom siedmom roku existencie dočkala albumového debutu.

Volá sa '44 Thousand Actors (In 16 Flats)', obsahuje 11 nahrávok v angličtine a ponúka pestrú zmes energickej i melancholickej hudby. Mínusom albumu je rozhodne "czenglish", predovšetkým v mužských spevoch. Jednoznačným plusom je naopak originalita, sviežosť, nečeskosť a minimálne európsky rozmer jednotlivých pesničiek.

Miestami zaváňajú feelingom Depeche Mode z obdobia albumu Violator. Prípadne pripomínajú Mansun a ich Attack Of The Grey Lantern. Nie však zvukom. Ten je až na výnimky rozhodne súčasný - ale náladou jednotlivých nahrávok. Trendové zvuky, ktoré budú "out" možno už po najbližších Vianociach nájdeme na debute U-Prag minimálne. A to je dobre.

Miestami niektoré skladby - napríklad Into Alibism - prekračujú hranice žánrov a ponúkajú kúsok "rammsteinovskej" gitarovej agresivity v spojení s tvrdými elektronickými spodkami. Promises sa zase hrajú, okrem iného, s etno prvkami, pozornejší poslucháč možno zachytí (nechcenú?) narážku na Zoolook J. M. Jarreho i pestré šantenie odkazujúce na značku Roni Size. To všetko v jednej skladbe, aby bolo jasné. A nie je to vôbec na škodu...

Takmer filmovo znie L. C. & I., náročnejší poslucháč by možno ocenil menej umelý zvuk bicích i mierne modernejšie sláky, nahrávka však má svoje právoplatné miesto na albume práve tam, kam ho tvorcovia v rámci tracklistu umiestnili. Kto iba číta a nevypočuje si "hercov" od prvej po poslednú sekundu, nepochopí.

Album pôsobí kompaktne, neruší, obsahuje minimálne dve rádiovky, ktoré by pokojne zniesli aj ortodoxne komerčné rádiá na oboch brehoch rieky Moravy (Locked In, Actors In Flats, My Own Wild). Ale ak majú problém takí Lavagance, je asi naivné domnievať sa, že U-Prag pochodia v éteri lepšie...

Text: Michala Mahdalová

Súvisiaci interpreti: U-Prag