Tam, kde jedni končia, druhí začínajú a je celkom pravdepodobné, že známa edícia slovenskej populárnej hudby, vychádzajúca pod značkou Gold, nám prinesie každoročne od vydavateľstva Opus skladačku pomalých legendárnych pesničiek, ktoré sú ukryté v útrobách tohto vydavateľstva.

Tam, kde jedni končia, druhí začínajú a je celkom pravdepodobné, že známa edícia slovenskej populárnej hudby, vychádzajúca pod značkou Gold, nám prinesie každoročne od vydavateľstva Opus skladačku pomalých legendárnych pesničiek, ktoré sú ukryté v útrobách tohto vydavateľstva.
Hoci, ako sledujem túto edíciu, je to málo pravdepodobné a všetko nasvedčuje tomu, že špeciálne vydanie pod názvom Valentín bude skôr ojedinelé a o to vďačnejšie. Zvlášť vďaka svojmu obsahu.

V Opuse, ako to už býva dobrým zvykom, sa pri zostavovaní týchto pätnástich skladieb (každý z albumov z edície Gold mal vždy pätnásť skladieb) snažili byť originálni, neopakovať na silu skladby, ktoré sú síce tematicky prípustné, no v poslednom čase sa objavili na niekoľkých ďalších podobných albumoch. A samozrejme, snažili sa priniesť aj niečo nové, niečo, čo sa zháňa veľmi ťažko, prípade na CD ani nevyšlo.

Dovolím si tvrdiť, že excelujúcim momentom a vrcholom tejto skladačky je skladba Spútaná láskou v podaní Júlie Hečkovej, ktorá dokonca na albume vychádza v pôvodnej verzii z Bratislavskej lýry. Osobne ma teší, že sa konečne dostalo aspoň na polovicu dua súrodencov Hečkovcov, pretože, nech si o myslí kto chce, čo chce, pre mňa sú neopakovateľní.

Z najstarších pesničiek sa na albume dočkáme ešte Olgy Záblackej a jej veľkého hitu Prvé milovanie (dal by som prednosť skladbe Bozky na čelo, keďže Prvé milovanie už na CD vyšlo), skupina Gravis si zaspomínala na svoj jediný jedinečný hit Skúšky z lásky, Modus je zastúpený rovnako staršou skladbou Roberta. A v podstate by sa takto dalo pokračovať v prehliadke veľkých hitov, až do momentu, keď by sme si k sebe poukladali pätnásť interpretov a pätnásť skladieb.

Snáď všetky z nich vznikli v osemdesiatych rokoch minulého storočia a tak okrem toho, že sú to všetko pesničky o láske a sú pomalé, spája ich ešte jedna niť, a to tá, že všetky v podstate vznikli v čase, keď sme o nejakom Valentínovi v našich luhoch a hájoch akosi ani len nechyrovali.


Vydavateľstvo: Opus, 2008

Linky: www.opus.sk, www.forzashop.sk, www.dvdbest.sk


Zoznam skladieb:
01. Miro Žbirka – Prvá
02. Marcel Palonder – Láska
03. Marika Gombitová – Zem menom Láska
04. Robo Grigorov – Dvaja
05. Tublatanka – Láska drž ma nad hladinou
06. Banket – Slúžiť ti chcem
07. Team – Krátke lásky
08. Júlia Hečková – Spútaná láskou
09. Vašo Patejdl – Ak nie si moja
10. Zenit – Milujem
11. Modus – Roberta
12. Gravis – Skúšky z lásky
13. Pavol Hammel – Dnes už viem
14. Oľga Záblacká – Prvé milovanie
15. Peter Nagy – Láska je tu s vami

Zdroj: TS MusicServer